Categories: Blog

Gulet Nedir? Gulet Tipleri

Gulet, sıklıkla kullanılan ve geleneksel Türk mimarisinin izlerini taşıyan ahşaptan yapılmış, el yapımı olan özel teknedir. Guletler kıyıya yakın geziler veya uzun deniz yolculukları için kullanılmakta olan oldukça konforlu deniz araçlarıdır.

İlk olarak inşasına Bodrum bölgesinde başlandığı bilinen guletler, artan talep sebebiyle günümüzde birçok kıyı bölgesinde üretilmektedir. Klasik Bodrum guleti, geniş kıç güvertesi, bangaça olarak anılan güneşlenme ve dinlenme yeri, geniş ve yüksek kabinleri ile charter için en uygun tekneler sınıfındadır.

İlk yapıldığı dönemlerde kızılçam ağacı kullanılan gulet yapımında, zamanla daha dayanıklı olan tik ağacı, kestane, maun ve iroko gibi ağaçlar kullanılmaya başlanmıştır. Günümüzde ahşap laminasyon tekniği de inşaa sırasında kullanılan yöntemlerden biridir.

Guletler isteğe göre özel olarak tasarlanabilmektedir. Bu guletin inşasında kullanacağınız materyallerden, iç dizaynına kadar her şey için geçerlidir. Günümüzde de gerek tarzı gerek kişiye özel yapılabilen tasarımı ile ihraç ürün haline gelmiştir. Hırvatistan, İtalya ve Yunanistan gibi Akdeniz ülkeleri charter için gulet tercih etmeye başlamışlardır.

Mavi yolculuklarda sıklıkla kullanılan hem konforuyla hem de performansıyla öne çıkan gulet tiplerini gelin birlikte inceleyelim.

Gulet Tipleri Nelerdir?

Tirhandil Gulet Tipi

Tirhandil Gulet

Bilinen en eski gulet tipi olan tirhandil günümüzde de sık kullanılmaktadır. Geleneksel Türk denizciliğinin tarzını en çok yansıtan bu tip, genellikle denizci tekneleri olarak kullanılsa da mavi yolculuklar için de uygundur. Çok uzun olmayan tirhandil guletler, sivri kıçlıdır ve ortalama olarak 15 – 20 metre arasında inşa edilmektedir. Karpuzkıç ve aynakıça göre daha küçük olan tirhandil guletler, yelken yapmayı sevenler için ideal bir gulettir.

Kapuzkıç Gulet Tipi (Sol Taraftaki)

Karpuzkıç Gulet

Üretimi en yaygın olan karpuzkıç gulet, kıç formu düşük ve oval olması özelliği sebebiyle dar ve görece küçüklerdir. Bu yapısı sayesinde kötü hava şartlarından etkilenmenizi önler ve konforlu bir deneyim sunar. Kıç alanı dar ve küçük olsa da bunu geniş güneşlenme ve yaşam alanları ile telafi etmişlerdir. Boyutları genellikle 15 ile 40 metre arasında değişkenlik gösteren karpuzkıç, yaşam alanlarının konforu sebebiyle uzun mavi yolculuklar için biçilmiş bir kaftandır.

Aynakıç Gulet Tipi

Aynakıç Gulet

Aynakıç guletler, Karpuzkıçın aksine nispeten düz bir tasarıma ve yükseltilmiş, köşeli arka kıç tasarımına sahip olan guletlerdir. Bu tasarımları sayesinde geleneksel guletlerden ayrılırlar.

Aynakıç guletler, boyutlarına oranla en büyük iç hacme sahip olan guletlerdir. Normal guletlere göre daha fazla ya da daha geniş kabine sahip olabilmektedir.

Diğerlerinde olduğu gibi aynakıçta da kabin sayısı, kabin genişlikleri gibi birçok konuda tasarımsal değişiklik yapılabilmektedir. Tekne tatilleri için en uygun gulet tipi olan aynakıçlar, oldukça ferah yaşam alanları, kamaralı ile sizlere keyifli bir mavi tur deneyimi yaşatır.

 

Marinaviya

Recent Posts

Kalamış ve Fenerbahçe Marina

Kalamış ve Fenerbahçe Marina, İstanbul Anadolu yakasında inşa edilmiş iki marinadır. Setur işletmesine ait 11…

3 yıl ago

İstanbul City Port

Dünya’nın en önemli şehirlerinden biri olan İstanbul’da, Pendik ilçesinde bulunan İstanbul City Port, 2010 yılında…

3 yıl ago

Viaport Marina

İstanbul’un büyük ve sosyal marinalarından olan Viaport Marina, 5 Altın Çıpa sahibi, dünya standartlarında hizmet…

3 yıl ago

Güzelce Marina

İstanbul’un Avrupa yakasında, Büyükçekmece’de bulunan Güzelce Marina, 2008 yılından bu yana yat sahipleri ve deniz…

3 yıl ago

Ataköy Marina

Ataköy Marina, 1986 yılında kurulmuş, İstanbul’un Avrupa kıyısında, yeşillikler içinde, Atatürk Havalimanı’na 7 kilometre mesafede…

3 yıl ago

Setur Yalova Marina

Setur Marinalar Zinciri’ne 2010 yılında 7. marina olarak katılan Setur Yalova Marina, Yalova’nın merkezinde yer…

3 yıl ago